Dog assisted interactions - Werken met honden binnen de gezondheidszorg en de hulpverlening

Doelpubliek

Werk je met kinderen of volwassenen die extra zorgen nodig hebben? Zet je je in om ouderen fysiek op de been te houden? Of help je volwassenen bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen en loop je soms vast? Dan kan het werken met een hond een meerwaarde zijn. Via de opleiding ‘Dog assisted interactions – Werken met honden binnen de gezondheidszorg en hulpverlening’ reiken we een methode aan om honden in te zetten binnen jouw sector. Naast jouw kennis om met deze personen te werken, reiken wij jou extra handvaten aan om de hond als extra tool in te zetten. Je krijgt inzicht in de leefwereld van de hond en alle bijhorende behoeftes. Hoe bewaak je het welzijn van de hond, maar ook dat van jouw patiënt in deze therapeutische setting? We gaan samen aan de slag met verschillende honden, en testen en schatten hun kwaliteiten in, trainen honden en leren bewust te zijn van mogelijke valkuilen. Iedereen met ervaring binnen de gezondheidszorg en/of hulpverlening kan deze opleiding volgen. Voorkennis over honden is niet vereist. Deze specialisatiecursus richt zich in eerste instantie tot kandidaten met volgende expertise: therapeuten, psychologen, ergotherapeuten, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, … Ben je niet geschoold in de zorg of hulpverlening maar heb je door ervaring wel kennis opgebouwd binnen jouw sector in het werken met mensen, stel je gerust kandidaat per mail bij joke@felcan.be en evalambrecht@hotmail.com.

Programma

Inhoud

Module 1: Wetgeving en welzijn voor hond en patiënt
Hoe zijn Animal assisted interactions (AAI) ontstaan en binnen welk kader kan er vandaag gewerkt worden met dieren binnen de gezondheidszorg/hulpverlening? Daarnaast krijg je inzicht in het welzijn voor het dier én de patiënt. Ook wetgeving en hygiëne in functie van het werken met dieren in zorginstellingen komen aan bod in deze module.

Module 2: Gedrag en behoeften van de hond
Je krijgt inzicht in het gedrag en behoeften van de hond: Hoe schat je de lichaamstaal van een hond in? Wat is het belang van de zintuigen van honden en hoe ervaart een hond zijn wereld? Je leert begrijpen welke de basisbehoeftes en emoties zijn van honden, een correcte risicoanalyse maken wanneer een hond in interactie is met mensen (angst, agressie, frustratie, etc.), hoe ontwikkelt een hond zich van pup tot volwassen hond? Wat is het belang van socialisatie van een hond ter voorbereiding op AAI/AAT werk? Welke zijn de verschillende rasgroepen met hun specifieke (fysieke en mentale) valkuilen en kwaliteiten?

Module 3: Trainen van de hond
In deze module focussen we op het aanleren van nieuw gedrag bij een hond: welke zijn de basisprincipes van trainen en verschillende methodieken kunnen worden gebruikt. Hoe kan je de persoonlijkheid en het temperament van de hond inschatten, wat heeft een hond nodig om goed te kunnen functioneren? Binnen de praktijkdagen komen trainingsoefeningen aan bod die binnen Dogs Assisted Interactions (DAI) toepasbaar zijn. 

Module 4: Testen en selecteren van een therapiehond
Je leert een hond via observatie en testing in te schatten of hij al dan niet kan ingezet worden binnen DAI en zo ja, binnen welke mogelijke deelterreinen. We bestuderen de valkuilen/kwaliteiten en eigenschappen van een hond en op welke terreinen kan je met training de hond bijsturen? Binnen deze module gaan we opnieuw in de praktijk aan de slag en leren we honden testen en selecteren.  

Module 5: Inzetten van de hond in een therapeutische setting
In de laatste module leer je een hond correct inzetten in therapeutische settings. We maken een onderscheid tussen het werken rond fysieke of eerder psychologische ondersteuning van patiënt via de hond. Welke honden kunnen het best ingezet worden in welke settings: valkuilen per doelgroep en beperkingen van de hond. We sluiten de module af door enkele locatiebezoeken waar je effectief honden aan het werk ziet in deze settings. We bezoeken Ave Regina, een begeleidingscentrum voor jongeren en volwassenen met een mentale beperking en het woonzorgcentrum Scheutbos.

Docenten
Decru Joke - Behaalde het diploma Applied Animal Behaviour bij Hogeschool Odisee. Joke is de drijvende kracht achter Het Stadsbeest, een organisatie die tal van diensten aanbiedt om het (samen)leven met een dier in de stad aangenamer te maken.
Halsberghe Christine - Dierenarts en voorzitster van de Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie (VDWE). Daarnaast is ze lid van de Raad van bestuur van de stichting De Blauwe Hond.
Haverbeke Anouck - Gedragsdierenarts en lid van de Vlaamse Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie (VDWE). Daarnaast is Anouck ook bezig met onderzoek i.v.m. olfactorische aromatherapie bij mens en dier.
Lambrecht Eva - Systeempsychotherapeute en ze behaalde vervolgens het postgraduaatgetuigschrift Applied Animal Behaviour bij Hogeschool Odisee. Zo combineert ze beide passies (mens en dier) in haar werk binnen Sirius Therapie.
Paridaens Eva - Klinisch psychologe en vervolgens volgde ze de opleiding Companion Animal Behaviour Counselling aan de Universiteit van Southampton
Pluijmakers Jolanda - Gecertificeerd klinisch gedragstherapeut voor honden en katten behaald aan de Universiteit van Southampton. Daarnaast is ze inhoudelijke coördinator van de verschillende postgraduaatopleidingen aan Hogeschool Odisee
Sion Francoise - Drijvende kracht achter Ethologia Plus, studie en informatiecentrum rond de mens-dier relatie

Lesdata
Hieronder vind je de data voor de lessen van elk van de modules. Voor de praktijkdagen wordt de groep opgesplitst in twee om voldoende tijd te voorzien om de zaken in te oefenen. 
Module 1: 22/9/17 - 21/10/17 - 27/10/17
Module 2: 23/9/17 - 20/10/17
Module 3: 17/11/17 - 18/11/17
7/12/17 en 8/12/17 (praktijk groep I) - 14/12/17 en 15/12/17 (praktijk groep II)
Module 4: 10/01/18
11/01/18 en 12/01/18 (praktijk groep I) - 18/01/18 en 19/01/18 (praktijk groep II)
Module 5: 23/02/18 - 24/02/18 
14/03/18 en 15/03/18 (Praktijk groep I) - 21/03/18 en 22/03/18 (praktijk groep II)

Organisatie
De theoretische lessen worden ingericht op Hogeschool Odisee, Campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel. De campus ligt op 5 minuten wandelafstand vanaf het Centraal Station.
De 4 praktijkdagen gaan door in AMyra Dogs, Waterhoek 7, 9290 Berlare. Voor de locatiebezoeken worden we verwelkomd in 
Ave Regina​, Klein Park 1, Lovenjoel en WZC Scheutbos, Gelukkige grijsheidstraat 1 in Sint-Jans-Molenbeek.
De lessen gaan door van 9u00 tot 12u00 en van 13u00 tot 16u00. 

Evaluatie
Voor elk van de modules is een opdracht of examen voorzien.
Module 1: Schriftelijk examen op 18/05/18
Module 2: Paperopdracht: Observatie en interpretatie van een interactie 
tussen hond-mens
Module 3: Praktijkexamen aan het eind van de praktijkdagen
Module 4: Observatieverslag over testen en selecteren van een hond
Module 5: 
Schriftelijk examen op 18/05/18
Eindopdracht: Praktijkexamen waarbij je zal gevraagd worden te beoordelen in welke mate een welbepaalde hond geschikt zou zijn voor DAI. 

Getuigschrift
Na het succesvol beëindigen van de opleiding behaal je het getuigschrift voor Dogs assisted interactions.

Inschrijvingsgeld
Het inschrijvingsgeld bedraagt € 1.760. Dit omvat 16 lesdagen waarvan 6 praktijkdagen op externe locaties. Op de lesdagen in Brussel voorzien we koffiepauze en een broodjeslunch. Op de lesdagen op externe locaties voorzien we koffiepauzes, maar vragen we je zelf een lunch te voorzien. Alle cursusmateriaal wordt digitaal aangeleverd.

Praktische Info

Start: vrijdag, 22 september, 2017
Studiegeld voor de opleiding: 1.760 €
Locatie: Campus Brussel, Warmoesberg 26, 1000 Brussel

Brochure - Programmagids

Contact

Inschrijving - facturatie:
heidi.poelman@odisee.be

Afwezig op woensdag en vrijdagnamiddag

+32 (0)9 267 27 09