Vleeswarentechnologie

Doelpubliek

De cursus richt zich specifiek naar de productieleiders, de geschoolde meestergasten, de kwaliteitsverantwoordelijken van de diverse vleesverwerkende bedrijven en hun leveranciers, en de controlerende overheden. Anderzijds biedt deze cursus interessante bijscholingsmogelijkheden voor leraren uit dat vakgebied en geeft het pasafgestudeerden de kans hun kennis omtrent vlees en vleesverwerking te verdiepen.

Programma

Deze opleiding werd ingericht in 2014-2015. Voorlopig is geen nieuwe datum gekend voor een nieuwe start.

Opleidingsconcept
Het betreft een opleiding waarin alle facetten (theoretische achtergronden, productietechnieken, kwaliteitszorg, wetgeving en praktijk) van het
productieproces van verschillende vleeswaren worden meegegeven.

De opleiding start op dinsdag 14 oktober 2014 en beslaat in totaal 18 dagen. De lessen gaan door van 18.45u tot 21.45u.

Inhoud

Het eerste semester geeft een wetenschappelijke basis mee en handelt over volgende onderwerpen (meer details in bijgevoegde programmagids):

1. Winning van vlees
2. Structuur en biochemie van rood spierweefsel
3. Kleur,  kleurvorming en kleurstabiliteit van vlees en vleeswaren
4. Water- en vetbinding in verduurzaamde vleeswaren
5. Smaak en smaakstabiliteit van vlees en vleeswaren
6. Groei en ontwikkeling van micro-organismen in vlees en vleeswaren
7. Verpakken van vlees en vleeswaren
8. Etiketteren van vlees en vleeswaren
9. Kwaliteitsborging in de vleeswarenindustrie

In het tweede semester komen de Procestechnologische facetten aan bod:

1. Procestechnologische grondslagen
2. Droge zouterijwaren
3. Gefermenteerde worstwaren
4. Kookham
5. Gekookte worstwaren
6. Leverpasteien

We sluiten af met een bedrijfsbezoek. Na elk semester legt u een examen af over de gevolgde lessen.

Organisatie

De opleiding gaat uit van KU Leuven @ KAHO, Onderzoeksgroep voor Technologie en Kwaliteit van Dierlijke Producten. De lessen gaan door op KU Leuven @ KAHO, Technologiecampus Gent.

Kostprijs

De volledige cursus kost 1800 euro. Via KMO-portefeuille of IPV-tussenkomst kan u de helft van dit bedrag recupereren.
Kostprijs voor personen uit onderwijs/overheid: 1200 euro
Kostprijs voor (doctoraats)student: 600 euro
We bieden 15% korting vanaf een tweede deelnemer binnen dezelfde organisatie.

Partner

IPV vzw

Contact

Inhoud van het programma:
Inschrijving - facturatie:
kathy.stevens@odisee.be

ma, di en do: 8u30 - 16u

Monday, Tuesday, Thursday: 8.30 AM - 4 PM

+32 (0)9 267 27 09 of +32 (0)9 265 86 18