Vleeswarentechnologie

Doelpubliek

De cursus richt zich specifiek naar productieleiders, geschoolde meestergasten en kwaliteitsverantwoordelijken van de diverse vleesverwerkende bedrijven en hun leveranciers. Anderzijds biedt deze cursus interessante bijscholingsmogelijkheden voor leraren uit dat vakgebied en geeft het pasafgestudeerden de kans hun kennis omtrent vlees en vleesverwerking te verdiepen.

Programma

Opleidingsconcept
Het betreft een opleiding waarin alle facetten (theoretische achtergronden, productietechnieken, kwaliteitszorg, wetgeving en praktijk) van het productieproces van verschillende vleeswaren worden meegegeven.

De opleiding start op dinsdag 16 januari 2018 en beslaat in totaal 15 dagen. De lessen gaan door van 13.30u tot 16.30u.

Inhoud
De cursus omvat zowel wetenschappelijke basisvorming als procestechnologische facetten. Verschillende lesgevers uit de academische wereld (KU Leuven en UGent) en daarbuiten komen aan bod.
• Winning van vlees, versnijdingen (16/01/18)
• Structuur en biochemie van rood spierweefsel (23/01/18)
• Kleur, kleurvorming en kleurstabiliteit van vlees en vleeswaren (30/01/18)
• Water- en vetbinding in vlees en vleeswaren (06/02/18)
• Smaak en smaakstabiliteit van vlees en vleeswaren (20/02/18)
• Groei en ontwikkeling van micro-organismen in vlees en vleeswaren (27/02/18)
• Verpakken van vlees en vleeswaren (06/03/18)
• Etiketteren van vlees en vleeswaren (13/03/18)
• Kwaliteitsborging in de vleeswarenindustrie (20/03/18)
• Procestechnologische aspecten (24/04/18)
• Ingrediënten in vleeswaren (08/05/18)
• Droge zouterij en gefermenteerde worstwaren (15/05/18)
• Kookham (22/05/18)
• Gekookte worstwaren (29/05/18)
• Leverpasteien (05/06/18)
Er is een examen voorzien op 26/06/18 (eerste zittijd) en 04/09/18 (tweede zittijd). Deelname aan het examen is niet verplicht. Geslaagde cursisten ontvangen een getuigschrift. Alle andere cursisten ontvangen een attest van deelname.
 

Organisatie

De opleiding gaat uit van KU Leuven, Onderzoeksgroep voor Technologie en Kwaliteit van Dierlijke Producten. De lessen gaan door op KU Leuven, Technologiecampus Gent.

Kostprijs

De volledige cursus kost 1875 euro (vrijgesteld van BTW). Via KMO-portefeuille (erkeninningsnummer DV.O215752) of Alimento-tussenkomst kan u de helft van dit bedrag recupereren.

Partner

Alimento vzw

Praktische Info

Start: dinsdag, 16 januari, 2018
Studiegeld voor de opleiding: 1875 €
Locatie: Technologiecampus Gent, Gebroeders De Smetstraat 1, 9000 Gent, Belgium

Brochure - Programmagids

Er is geen brochure voorzien voor deze opleiding.

Contact

Inhoud van het programma:
Inschrijving - facturatie:
heidi.poelman@odisee.be

Afwezig op woensdag en vrijdagnamiddag

+32 (0)9 267 27 09